Het Britse Falcon heeft de nieuwe GC6500R aangekondigd. De GC6500R is een vloerstaande drieweg luidspreker voorzien van woofers met een conus gemaakt van grapheen. We kunnen de GC6500R in oktober op de markt verwachten.

De GC6500R heeft een frequentiebereik van 20 Hz tot 40 kHz en een impedantie van vier Ohm. De gevoeligheid is 90 dB / 2,83 Volt / 1 meter en de luidspreker heeft een afmeting van  120 x 25,5 x 40 centimeter. Falcon adviseert een versterker tussen 25 en 300 Watt.

Het cross-over filter is gemaakt van een 3,2 millimeter dikke gelamineerde FR4 vergulde dubbelzijdige printplaat, voorzien van luchtspoelen en polypropyleencondensatoren. De interne bedrading is uitgevoerd in 2,5 mm TPE-isolatiedraad voor maximale sonische nauwkeurigheid. De GC6500R is voorzien van een nieuwe Hypocycloid golfgeleider middentoner die een soepele respons hoort te geven.

De kast is in Italië met de hand gemaakt van gelamineerd 25 millimeter dik MDF en heeft aan alle kanten een extra 9 millimeter demping. De 38 millimeter dikke en met Alcantara bedekte baffle heeft een minimale diffractie en is ontwikkeld met de hulp van een computer. Daarnaast verkleint de afgeschuinde opening van de drive unit de compressie van de driver.

Falcon is zelf erg betrokken bij de ontwikkeling van conusmateriaal. De integratie van grapheen in luidsprekerconusmateriaal kan de reactietijden van de driver volgens Falcon in belangrijke mate verbeteren. Hierdoor is het gebruik van aanzienlijk lichtere conussen met grotere stijfheid en inherent betere demping mogelijk.

Falcon ontwikkelde de Falcon Sonaweave Graphene Enhanced Nano-Platelet Cone, die voor het eerst is te zien in de woofers van de Falcon GC6500R. De conus is 60% dunner en lichter en heeft een verbeterde stijfheid en demping dat volgens Falcon hoorbaar zou moeten zijn vanaf de eerste noot.

De prijs in euro’s is nog niet bekend, maar de nieuwe nieuwe luidspreker zal rond de 19.000 pond gaan kosten.