KEF stamt origineel uit het Engelse Kent en werd in de jaren ‘60 opgericht door een ex-BBC ingenieur. Betere luidsprekers zijn van in het begin het doel geweest van de firma en door de jaren heen waren ze betrokken bij legendarische speakers zoals de BBC LS3/5A waarvan ze alle drivers leverden. Tegenwoordig zijn ze voornamelijk bekend vanwege hun Uni-Q driver systeem, waarbij tweeter en midbass drivers gecombineerd worden. De LS50 is een eigenzinnig vormgegeven monitor die origineel enkel in een passieve uitvoering te krijgen was. De Wireless versie van de unit is nu beschikbaar en belooft de voordelen van hoge resolutie muziek en hoge algemene geluidskwaliteit in een designbehuizing die alles bevat om een volledige muziekinstallatie te vervangen. Benieuwd of KEF die belofte kan waarmaken.

Technologie en installatie

LS50De LS50 Wireless maakt uiteraard gebruik van de KEF Uni-Q driver. Uitwendig zie je dus maar 1 enkele driver, door KEF letterlijk extra in de verf gezet door er een contrasterende kleur voor te gebruiken. Eigenlijk zijn het echter twee aparte luidsprekerunits, coaxiaal gemonteerd. Het gevolg is dat de geluidsreproductie gebeurt in één punt, erg belangrijk voor de beleving van ruimtelijke plaatsing. De speaker is leverbaar in grijs en hoogglanzend wit of zwart. De hier geteste versie is zwart en is daardoor behoorlijk vingerafdrukgevoelig en een stofmagneet.

De LS50 rechterspeaker, de units zijn namelijk strikt links/rechts gescheiden, heeft tot maximum 9 fysieke aansluitingen, waarvan er 2 wel verplicht moeten gebruikt worden : de stroomaansluiting en de verbinding naar de linker-unit. Dat een “wireless” speaker voorzien is om gebruik te kunnen maken van bedrade bronnen lijkt me logisch, maar dat er een (vrij korte 3 meter CAT6 ethernet) kabel nodig is tussen de twee leden van het speakerpaar vind ik een vergissing. Uiteraard heeft dit impact op de flexibiliteit van de plaatsing van dit paar.

De inbedrijfname via Wifi lukte niet zonder slag of stoot, met een Samsung S7 was de installatie onmogelijk. Met andere Andoroid apparaten lukte het wel. De app vond de speakers en ook mijn via DLNA ter beschikking staande verzameling FLACs. Tidal en Spotify staan standaard ter beschikking via de app. Qobuz of radio services zijn niet aanwezig. Gapless playback trouwens ook niet. Een cinch paar en optische ingang staan wel paraat en het LS50 paar kan dienen als computerspeaker via een PC-USB ingang. Een nog aanwezige USB-A aansluiting dient enkel voor service doeleinden. Bluetooth zit ook nog in de specificaties. 

LS50Aan de achterkant van de speakers vind je naast de obligate bassreflex opening ook nog knopjes voor een muur- of vrije opstelling, stand- of computergebruik. Die passen de laagrespons aan aan je opstelling. Fantastisch toch, zo’n ingebouwde DSP. Ook nog aanwezig, heel handig trouwens, is een balansregeling, doorgaans niet te vinden op actieve speakers, maar o zo belangrijk als je opstelling of kamer niet symmetrisch (kunnen) zijn.

De uiteindelijk gebruikte opstelling voor deze test was de volgende : het TV geluid en alles wat beeldgerelateerd was kwam in de LS50 binnen via de optische ingang, met de TV als verzamelbron. Muziek werd aangevoerd door de BlueSound Node2 die analoog verbonden was met de speakers. De LS50 werden voornamelijk bediend met de meegeleverde afstandsbediening die hiervoor trouwens prima voldoet. Heel in m’n nopjes was ik met het groot aantal volume stappen, Dynaudio kan hier iets van leren.

In de praktijk

Ondanks de software gerelateerde beperkingen van de LS50, zijn de geluidstechnische kwaliteiten verbazingwekkend. Plaatsing is haarscherp, de ruimtelijke vulling is veel beter dan ik verwacht had van zo’n kleine monitor en de hoeveelheid laag die geproduceerd wordt, is fenomenaal.

Enkele voorbeelden ter illustratie.

Warhaus is een soloproject van Balthazar’s Maarten Devoldere en brengt zweverige en dikwijls sensuele songs die meer dan een hint van Cohen meedragen, onder andere dankzij Maarten’s gelijkaardig timbre. De meeslepende ritmes lenen zich geweldig voor relaxte avonden, zeker als de apparatuur ook mee wil. De LS50 kwijten zich voorbeeldig van deze taak. De delicate balans tussen enerzijds de fijne details van blazers en percussie, en anderzijds een ritme aangevende, meeslepende basgitaar zit helemaal goed. De fijne nuances gaan niet verloren in het achterliggende geweld. De soms vreemde mengeling van jazz, reggae en tekst centrische songs lijdt helemaal niet onder de fysieke nederigheid van de LS50. Uiteraard is de versterker/luidsprekercombinatie optimaal, hét grote voordeel van actieve speakers.

Maar ook het wat brutere werk vormt geen probleem. Met een reboot van Millionaire blaast Tim Vanhamel terug leven, en party, in de keet. De KEFs weten die energie helemaal over te dragen op de luisterruimte. Misschien dat met dit materiaal een sub, een uitgang hiervoor is standaard voorzien, nog wat extra druk zou kunnen zetten om live volumes te evenaren, de woonkamer waar deze test gebeurt is bijna 50 m² groot, maar ik heb alvast geen behoefte hieraan.

Voor subtiele en intieme luistersessies vind ik Melody Gardot altijd iets hebben. “Live in Europe” brengt een collectie van opnames uit verschillende concerten. Melody’s stem wordt hier begeleid door een fantastische band. De subtiliteit van de weergave, de details in het hoog, de uitmuntende ruimtelijke weergave. Live opnames zijn altijd delicaat en vallen meestal ofwel in de categorie “niet de moeite, koop maar het studio album” ofwel capteren ze die moeilijk te definiëren extra “aanwezig zijn” gewaarwording. Deze plaat doet zeker en vast dat laatste. De invloed van de LS50 kan hier niet overschat worden. KEF’s Uni-Q heeft toch we echt iets speciaals.

Conclusie

Heel erg mooie speaker, een speciale driver die resulteert in dat tikkeltje extra. Een opmerkelijk laag en, hoe kan het ook anders, excellente integratie met de ingebouwde versterking. Dit alles zou tot een top combinatie kunnen leiden, ware het niet dat de app niet helemaal op hetzelfde hoge niveau staat als de speakers zelf. Als je dat echter door de vingers kan zien, krijg je een nieuwe beste vriend in huis.

Richtprijs

KEF LS50 Wireless : 2299 Euro

KEF LS50 Wireless

€2299
8.3

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

7.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Design en afwerking zijn top
  • Geweldige coherente klank uit een klein volume

Cons

  • Apps niet op niveau van de rest van het product
  • Kabel nodig tussen beide speakers
Verkooppunten van het merk kef