HEOS is de naam van het draadloos multiroom muzieksysteem van Denon. Verschillende componenten kunnen gekoppeld worden en integraal bediend via de specifieke HEOS app. Denon positioneert HEOS als technologie, maar uiteraard wordt de volledige HEOS serie dus ontwikkeld en geproduceerd door Sound United, het bedrijf achter de grote audiomerken: Denon, Marantz, Polk Audio, Definitive Technology en Classé Audio. De HomeCinema HS2 soundbar bundel die hier besproken wordt is een instapper 2.1 systeem met een aparte draadloze subwoofer.

Technologie en installatie

In de doos vinden we naast de soundbar ook een subwoofer. De soundbar is in vergelijking met andere exemplaren vrij klein qua diepte en hoogte. Dit verzekert een makkelijke integratie met de TV. Dit is mogelijk omdat de lage tonen productie wordt afgehandeld door de subwoofer. Uiteraard moet je dan wel daarvoor een apart plaatsje voorzien. Een opvallende afwezige is een aparte afstandsbediening. Alle functies kunnen uiteraard bediend worden met de HEOS app, die zowel voor Android als voor iOS beschikbaar is in de respectievelijke shops, of met de tv-afstandsbediening.

HEOS Soundbar HS2 systeemDe HS2 is een 2.1 systeem en pretendeert dan ook niet om extra meerkanaals audio de kamer in te werpen. Er zijn dan ook niet zoveel drivers aanwezig in de behuizing als bij zijn meer ambitieuze verwant de HEOS BAR. 2 Midwoofers en 2 tweeters zijn echter voldoende voor een prima stereosysteem Denon is trouwens aangenaam realistisch qua marketing van zijn meerkanaals systemen en doet niet alsof je met één soundbar een dozijn speakers naadloos kan vervangen.

Uitpakken en installeren dan maar.

Een netwerkverbinding is uiteraard bijna onontbeerlijk voor dit type toestellen. Denon voorziet de mogelijkheid om dit via Wifi of rechtstreeks bedraad te realiseren. De handleiding beschrijft het installatieproces uitvoerig en correct. De meeste stappen zijn trouwens volautomatisch. Er is zowel een HDMI ingang, voor koppeling van bijvoorbeeld een Blu Rayspeler, als HDMI uitgang, om de binnengekomen videosignalen naar je TV te sturen. Deze laatste verbinding is compatibel met ARC (Audio Return Channel) zodat het geluid van de TV ook via deze HDMI kabel naar de HS2 kan lopen. Ook kan je dan enkele functies van de HS2 zoals volumeregeling bedienen via de afstandsbediening van de TV. Als je TV niet compatibel is met ARC kan je het geluid overdragen via digitale audio overdracht. Zowel een coaxiale als een optische ingang zijn voorzien. In mijn set is deze optische verbinding de enige geschikte, kijk vooral de mogelijkheden van je eigen TV goed na.

De subwoofer koppelt altijd draadloos aan de soundbar. De koppelingsprocedure verliep trouwens volledig automatisch. Prima.

In de praktijk

HEOS Soundbar HS2 systeemDe app die Denon ontwikkeld heeft is natuurlijk gemaakt om niet alleen dit specifieke toestel te bedienen, maar om het volledige HEOS multiroom gamma mee aan te sturen. Desondanks is het gebruik eenvoudig. Soms is het even zoeken naar de juiste pagina om een bepaalde functie te bereiken, maar na wat ervaring valt het allemaal op z’n pootjes. Ook qua stabiliteit valt er niks te klagen : gedurende de testperiode is de app nooit gecrasht of vastgelopen, wat ik spijtig genoeg niet van alle soortgelijke apps kan zeggen.

Dé eerste functie van een soundbar is natuurlijk het verbeteren van het meestal kwalitatief ondermaatse geluid van de TV. De HS2 brengt hier aanzienlijke verbetering. In de stand “Movie” wordt de nadruk duidelijk meer op effecten gelegd waarbij de subwoofer wat meer werk toebedeeld krijgt. Het resultaat is dankzij de aparte basdoos dan ook prima te noemen. Dialogen zijn prima verstaanbaar. Wel is de waargenomen breedte van muziek ietwat beperkt. In de “Music” stand is de stereo afstraling toch wel wat beter, maar wordt de laagweergave wat beperkt. Door de in de app ingebouwde equalizer te gebruiken kan je hieraan nog je persoonlijke toets geven. De nachtmodus versterkt spraak wat extra zodat je zelfs op onbetamelijke tijden nog van een film kan genieten zonder gebons op de muren.

Digitale radio is beschikbaar via TuneIn. Dit systeem biedt je toegang tot duizenden zenders, grappig om thema avonden allerhande een locaal accent mee te geven. Maar alle Vlaamse en Nederlandse radio zenders zijn er uiteraard ook op terug te vinden. Als je een persoonlijke muziekbibliotheek hebt die via DLNA beschikbaar is, vanaf een PC of NAS bijvoorbeeld, kan die ook afgespeeld worden. Ook HiRes nummers tot 192 kHz spelen zo vlekkeloos af. Persoonlijk verkies ik nog altijd een bedraad netwerk om onderbrekingen door een oververzadigd Wifi kanaal te vermijden. Hier moet je zelf even kijken en beluisteren hoe het zit. Deze laatste info geldt trouwens voor alle draadloos aangesloten audio en video apparaten en zeker niet alleen voor de HS2. Moderner en makkelijker is het afspelen van muziek via streaming services. De app ondersteunt naast het obligate Spotify ook Deezer en TIDAL. Een afwezige is Qobuz.

Kwalitatief dan : Sir Paul McCartney doet het weer. Op “Egypt Station” slaagt hij erin om te laten zien dat hij ondanks zijn gevorderde leeftijd, de man is ondertussen 76, jawel, nog steeds in staat is om eersteklas materiaal af te leveren. Van zweverige ballads zoals “I don’t know” over catchy materiaal in je reinste Dire Straits stijl zoals “Who cares”, een compliment voor beide groepen trouwens, tot hitmateriaal als “ Come on to me”. De HS2 weet er wel mee om te gaan. De sub is aangenaam aanwezig zonder té opvallende interventies. Hoog en mid zijn prima geïntegreerd, de afstraalbreedte is niet enorm, maar zeker voldoende voor een prima luisterervaring, ook buiten het typische TV domein.

Wat donkerder materiaal, “Lazarus” van David Bowie op “Blackstar”, toont de toegevoegde waarde van de sub eens te meer. Ook hier een prima balans zonder te overijverige sibilanten. Het gevolg is een klankkleur die je moeiteloos urenlang kan ondergaan, zowel op de achtergrond als voor specifieke luistersessies. Even iets anders proberen : “Make me feel” van Janelle Monae is elektronisch bewerkt om erg ruimtelijk te klinken en links en rechts buiten de speakers te treden. Het is pas nu dat de HS2 klank écht los komt van zijn behuizing.

Conclusie

HEOS Soundbar HS2 systeemHEOS by Denon levert met de HS2 Soundbar en Subwoofer combinatie een prima klinkende verregaande verbetering op standaard TV geluid. Het totale geluidsbeeld is echt heel aangenaam en perfect geïntegreerd. De ietwat beperkte uitstraling in de breedte moet je er dan wel bijnemen. De app waarmee je de set bedient is zowat de beste die ik al gezien heb voor multiroom systemen. Niet alleen biedt HEOS zowat alles wat je wil qua lokale en streaming bronnen, er zijn ook nog legio aanpassingsmogelijkheden.

Richtprijs

HEOS HomeCinema HS2 set : 799 Euro

HEOS Soundbar HS2 systeem

€799
8.1

Prestaties

7.5/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

8.0/10

Pros

  • Denon waardige integratie
  • Compacte bar met steek-in-het-stopcontact-en-vergeet sub
  • Uitvoerige en stabiele app met veel opties

Cons

  • Beperkte afstraling in de breedte
Verkooppunten van het merk heos