Pioneer en Onkyo hebben een nieuwe firmware uitgebracht. Hiermee kunnen gebruikers eARC (Enhanced Audio Return Channel) toevoegen aan een aantal bestaande apparaten. Daarnaast heeft Pioneer ook een nieuwe firmware uitgebracht die ervoor kan zorgen dat een aantal netwerkspelers MQA kunnen decoderen.Onkyo heeft met de nieuwe firmware ervoor gezorgd dat een aantal bestaande AV-receivers kunnen genieten van eARC. eARC is de next-gen ARC-functie die wordt geïmplementeerd in de aankomende HDMI 2.1-specificatie.

een next-gen ARC-functie die wordt geïmplementeerd in de aankomende HDMI 2.1-specificatie. Deze gratis update richt zich op:

  • De 9.2-kanaals Onkyo TX-RZ830 AV-receiver
  • De Integra DRX-5.2 AV-receiver

Het verschil tussen ARC en eARC is dat de nieuwe technologie wat uitgebreider is. ARC ondersteunt de audiosignalen van de codecs Dolby Digital, DTS en LPCM (indien de TV daarvoor geschikt is). eARC voegt een ondersteuning toe: HD audio multikanaals PCM-signaal. Deze worden gebruikt bij DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos DTS:X en Dolby True HD. De TV die aangesloten is op de AV-receiver moet uiteraard de technologie ondersteunen om ervan te kunnen genieten.

Ook Pioneer voegt ook eARC toe aan enkele modellen:

  • 7.2 kanaals SC-LX502 AV-receiver
  • 9.2 kanaals VSX-LX503 AV-receiver

Zowel Onkyo als Pioneer raden wel aan om een geschikte HDMI-kabel te gebruiken.

Pioneer komt binnenkort ook nog met een andere gratis firmware-update. Deze update zorgt voor een toevoeging van het decoderen van MQA. Het gaat wel enkel om de ondersteuning van streamingdiensten die MQA-gecodeerde muziek aanbieden, bijvoorbeeld Onkyo Music in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland.

Deze update is gericht op:

  • De N-70AE
  • De N-50AE
  • De NC-50 / NC-50AB

In de toekomst zou de MQA-decodering ook geïmplementeerd worden op andere apparaten, aldus het bedrijf.

Verkooppunten van het merk pioneer