Buchardt Audio heeft de S400 uitgebracht, een betaalbare high-end monitorluidspreker voorzien van een passieve radiator.

De S400 is uitgerust met een tweeweg passief radiatorsysteem, een 1 x 5×8 inch passieve radiator met lange slag en zeer lage massa, een kleine 19 mm-tweeter en heeft een frequentiebereik van 33 – 40 kHz +/- 3db.

Volgens de Deense luidsprekerbouwer is de nieuwe S400 getest met een nieuwe, holografische nearfield-scanner, waarbij de volledige akoestische 3D-uitvoer in kaart is gebracht met 5.402 metingen en zijn er eerst vijf prototypen gebouwd. De ontwikkeling van de nieuwe luidspreker ging namelijk niet geheel vlekkeloos.

Volgens Buchardt kregen ze te maken met een ongewenste faseverschuiving tussen de woofer en de tweeter. Dit werd, naar eigen zeggen, opgelost door de golfgeleider onder de woofer te plaatsen en door een discrete kanteling van de kast op twee graden. Hiermee zouden de drivers in fase worden uitgelijnd. Volgens de luidsprekerbouwer is de randafwijking van de kast, vanwege de hoge gerichtheid van de golfgeleider, met negentig procent verminderd in vergelijking met standaard tweeterplaatsingen bij andere luidsprekers. Dit zou er onder andere voor moeten zorgen dat het geluid vrij is van hoorbare artefacten.

De passieve radiator is volgens Buchardt een veel duurdere oplossing dan een basreflexpoort. Buchardt heeft hier toch voor gekozen vanwege dat het geen poortgeluid en geen poortcompressie bevat. Ook zou de luidspreker dicht bij een muur kunnen worden geplaatst, een “geweldige basprestatie” moeten geven en zou het de reden zijn dat een kleine luidspreker helemaal tot 33 Hz speelt.

De S400 is leverbaar in de kleuren zwart, wit of gerookte eiken. De prijzen starten bij 1.600 euro per paar.